Enten forstår du det eller også forstår du det ikke

ENTEN FORSTÅR DU DET
ELLER OGSÅ FORSTÅR DU DET IKKE


 

Jeg var så heldig i mange år at have en fantastisk  samarbejdspartner, nemlig  chefpsykolog Per Krusager. Når vi arbejdede sammen blev der sagt:” Ja, go’ ide...og så ka’ man også…” rigtigt mange gange – vi byggede videre på hinandens ideer i lethed og glæde. Han døde desværre for et par år siden men jeg tænker rigtigt tit på ham.


Han havde nogle leveregler og den første var: “ Enten forstår du det, eller også forstår du det ikke” – Det kan jo lyde noget banalt, men faktisk er det ikke kun en banal sandhed . Hvis du sådan rigtigt forstår en ting, så er det på et bevidstheds- niveau, hvor du også forstår at handle derefter. På det banale plan så kan man sige, at hvis man ikke forstår, hvorfor der f.eks. er færdselsregler, så vil man heller ikke overholde dem. Det giver mening at holde for rødt i et trafikeret kryds – og det giver mening, at alle kender og følger de samme regler, så trafikken glider uden kaos eller ulykker. Men nogen gange smutter man måske alligevel som cyklist lige over det farlige kryds i den gale retning eller kører på et befolket fortov  – for ”det sker der jo nok ikke noget ved” –  Og nogen gange skal der desværre en ulykke til før man forstår at reglerne er der af en grund.

 

Du ved også, at hvis du ikke forstår, hvorfor du skal spise sundt vil du ikke gøre det, og så er der hele det forståelsesproblem der kan ligge i at finde ud af, hvad der er det rette sunde, frem for noget andet. Det kræver, at man går i dybden med sin forståelse. At man grundigt sætter sig ind i problemstillingen. Det kræver måske, at man læser nogle bøger om emnet eller frekventerer en ernæringskonsulent eller andet.  


Du forstår måske ikke hvorfor din tilstand ikke forbedres efter 3 uger med omega olie. Men du har givetvis været et helt liv om at oparbejde den ubalance i kroppen, som du nu mærker, og derfor skal der måske lidt mere end en 3 ugers oliekur til. Det kræver at du evner at gå hele vejen – at du flytter dig og ændrer nogle vaner, som før gav dig en tryghedsfølelse, men som nu står i vejen for din sundhed. Du skal ikke alene vide en masse om, hvad der tjener dig bedst, du skal også have vedholdenhed og være i stand til at sige fra over for de lækkerier, som du netop føler trøster dig, når du synes at der er for meget, man skal forstå og efterleve. Du må bevæge dig ud af din comfort zone og udfordre dig selv. Oven i alt det skal du måske indse, hvor du snyder og lyver for dig selv i forhold til hvad du gerne ville gøre – og det du rent faktisk gør .

Så der er mange lag i det at forstå på et plan, hvor man kan handle på det.

 

Jeg havde en god skuespiller kollega for år tilbage. Hun og hendes mand var et kendt par i offentligheden, og nu var de skilt. Hun fortalte mig, at hun havde været lang tid om at forlade forholdet, selv om hun længe vidste, at det måtte slutte, men som hun sagde : ” Man kan, når man kan” Pludselig en dag vidste hun, at nu var det nu, og hun var klar. Jeg ved det ikke, men måske nåede hun til et sted, hvor hun forstod, at smerten ved at blive i forholdet var større end smerten ved at gå. I hvert fald så er det jo også et umiddelbart banalt udsagn – at man kan når man kan – men det er lige netop sådan det er.


Man kan når man kan, og jeg tror at nå dertil, hvor man kan - er at forstå det.

 

I mit liv lige nu rydder jeg op – i mine gemmer, i de ting jeg beskæftiger mig med og i min måde at bruge min tid på. Det har jeg gjort før – men slet ikke på det plan, jeg gør det nu.  Jeg går i detaljer i gemmerne, i skufferne og i hengemte kasser med noter og ting jeg ikke har taget stilling til, men bare skøjtet videre fra. Jeg kan i denne proces åbne en kasse og tænke ” Milde himmel, hvad er dog overskriften på alle de her forskellige ting?” Jeg er klar, og jeg giver væk, smider bort, sorterer og lægger sammen som en anden Marie Kondo (Japansk/amerikansk oprydningsekspert).  


 Jeg har gennem mange år ryddet op på de indre planer. Jeg har arbejdet med at åbne det spirituelle felt, jeg har ryddet op i de skæve skygger, jeg har luget min indre have og jeg har sunget mit hjertes længsel ud under stjernerne.


 Jeg har flyttet mig mange gange. Nogen gange med bævende hjerte, andre gange fuld af fut og fa’en; men hvad er det så der gør at denne gang er anderledes ?


Denne gang er det mere fysisk synligt, jeg kan se og mærke nytten af det i mit hjem, og det giver begejstring  og lyst til at rydde op på flere planer. Jeg føler styrke ved at skabe skønhed. Plads til at være kreativ og trække vejret frit – råderum.


Som mennesker har vi forskellige kvaliteter og måder at være i verden på – det, der er svært for mig, er pærelet for andre og ligeledes har jeg let ved ting, som føles uoverskuelige for nogle.


Man øver sig og man kan, når man kan.


Men det kommer ikke af sig selv – man må vække sin bevidsthed og lytte til den stemme, som kalder på fremdrift og vitalitet.


I mit virke som underviser og coach har jeg altid vidst, at vi kan støtte og inspirere hinanden, men hver enkelt menneske er nødt til at tage de nødvendige skridt selv.  Vi kan shoppe rundt til en masse småkurser og trøstespise lidt hist og her – det bliver, set fra mit perspektiv, i bedste fald overfladisk - i værste fald forhindrer det os i at gå i dybden, så vi virkelig finder ud af, hvad det er at forstå noget. Det handler for mig ikke om at være perfekt eller altid at være på toppen, men det handler om at have viljen og modet til at se sig selv i spejlet og tage det næste skridt i den retning man ønsker, og hvornår man gør det er individuelt.


For enten forstår du det eller også forstår du det ikke. Og forstår du det, kan du flytte dig – så begynder du at se sammenhængen mellem årsag og virkning. Du træder ind i din selvautoritet og begynder at kunne ændre uhensigtsmæssige vaner, udleve dine drømme, handle og forvandle til dit eget og helhedens bedste.


Alt det kan du, - når du kan.